Składniki:
0,25 litra śmietany 12-18%
250 ml spirytusu
2 całe jaja żółteZnatury
8 żółtek jaj żółteZnatury
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
½ litra wysoko procentowego mleka (od 3,2%)

Przygotowanie:
Całe jaja oraz żółtka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier waniliowy, cukier i wszystko ubijamy mikserem, aby uzyskać gęstą masę. Do otrzymanej masy wlewamy pół litra mleka oraz śmietanę, cały czas miksując na wolnych obrotach.  Na samym końcu, wolno wlewamy ciurkiem spirytus, bez przerwy mieszając. Gotowy ajer koniak rozlewamy do butelek. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

 


Related Posts

Kącik kulinarny

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki (na 4 porcje): 2 młode marchewki 1 pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki mała cebula duży pęczek szczawiu lub dwa mniejsze łyżeczka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) sól, pieprz Read more…

Kącik kulinarny

Jajecznica na maśle

Składniki: 8 jaj żółteZnatury, 5 g masła, sól, 2 łyżki szczypiorku. Szczypiorek umyć i pokroić. Wbić jajka do miski i wymieszać. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać masło, następnie wrzucić jajka. Na wolnym ogniu smażyć Read more…

Kącik kulinarny

Sernik  Adama

Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 5 żółtek jajek żółteZnatury ½ szklanki cukru Masa serowa: 2 pudełka po 450g sera 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru pudru Read more…