Kącik kulinarny

Zapraszamy do wypróbowania w kuchni przepisów kulinarnych na bazie naszych jaj. Pamiętaj, potrawa będzie udana, pod warunkiem, że do jej przygotowania użyjesz jaj z Suflidowa!

 

Omlet tradycyjny:


Składniki:

3 jaja
szczypta soli
3 nieczubate łyżki mąki
olej do smażenia

 

Na ostro: – w/w składniki
kiełbasa
szczypior lub cebula
ketchup

 

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i wszystko mieszamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy nasze ciasto i na wolnym ogniu smażymy, aby stężało lekko z góry i dało się obrócić na drugą stronę. Aby ciasto nam się odkleiło z boków można łyżeczką podlać naokoło olejem i lekko podważyć nożem.
Na ostro do surowego ciasta dodajemy posiekany szczypiorek lub cebulę i pokrojoną kiełbasę. Można podawać z ketchupem.

 

 

Sernik


Masa serowa – składniki:

 

1 kg białego sera
1,5 szklanki cukru pudru
8 całych jaj
5 żółtek
½ kostki margaryny
2 łyżki manny
2 ugotowane ziemniaki
1 cukier waniliowy
Rodzynki

 

Przygotowanie:
Ser i ziemniaki przekręcić dwa razy przez maszynkę. Margarynę posiekać, włożyć do miseczki i miksować z cukrem, dodając na przemian łyżkę zmielonego sera i jedno żółtko, nie przerywając miksowania tak, aby uzyskać jednolitą masę. Do masy dodać mannę, rodzynki i jeszcze raz razem wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, dodać ją do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą pałką.

 

Spód sernika – składniki:

 

1 szklanka mąki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
½  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, wbić żółtka, połączyć wszystkie składniki mieszając nożem. Po wymieszaniu szybko zagnieść ciasto i rozwałkować je. Prostokątną brytwannę wyłożyć pergaminem, wysmarować tłuszczem, rozłożyć w niej ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową i rozprowadzić ją drewnianą łopatką tak, aby wyrównać wierch. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180° C ok. 55 minut.

 

 

Jaja faszerowane z zieleniną


Składniki:

 

10 jaj ugotowanych na twardo
1 mały pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
kilka listków świeżych ziół
3 cebulki dymki
2 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany lub jogurtu
1 mały serek topiony
Sól, pieprz

 

Przygotowanie:
Jajkom obciąć węższą końcówkę, wyjąć żółtka do miski, rozgnieść widelcem z serem, musztardą i śmietaną lub jogurtem, posolić, popieprzyć. Posiekać szczypiorek, dymki, koperek, zioła, wymieszać z pastą jajeczną – nadziać jajka. Można podawać na liściach sałaty.

 

 

Sernik  Adama


Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna Kasia
5 żółtek
½ szklanki cukru

 

Masa serowa:
2 pudełka po 450g sera „mój ulubiony”
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru pudru
Brzoskwinie w puszce
4 żółtka

 

Przygotowanie:
Zrobić ciasto kruche, 1/3 ciasta zamrozić, 2/3 ciasta rozwałkować na blasze

 

Masa serowa: 4 żółtka utrzeć z cukrem pudrem, potem dodawać stopniowo ser, cukier waniliowy, budyń. Osobno ubić na sztywno pianę z 4 białek z ½ szklanki cukru. Do masy serowej dodać pianę delikatnie mieszając. Naszykować brzoskwinie pokrojone w kostkę. Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno z ½ szklanki cukru. Na ciasto wyłożyć masę serową, położyć pokrojone brzoskwinie, pianę z 5 białek i startą na tarce pozostałą zamrożoną część ciasta.

 

 

Ajerkoniak


Składniki:

 

0,25 litra śmietany 12-18%
250 ml spirytusu
2 całe jaja
8 żółtek
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
½ litra wysoko procentowego mleka (od 3,2%)

 

Przygotowanie:
Całe jaja oraz żółtka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier waniliowy, cukier i wszystko ubijamy mikserem, aby uzyskać gęstą masę. Do otrzymanej masy wlewamy pół litra mleka oraz śmietanę, cały czas miksując na wolnych obrotach.  Na samym końcu, wolno wlewamy ciurkiem spirytus, bez przerwy mieszając. Gotowy ajer koniak rozlewamy do butelek. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

 

 

EnglishPoland