Składniki (na 4 porcje):
2 młode marchewki
1 pietruszka
3 średniej wielkości ziemniaki
mała cebula
duży pęczek szczawiu lub dwa mniejsze
łyżeczka masła
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
sól, pieprz
po łyżce słodkiej śmietany 12% na każdą porcję*
ugotowane na półtwardo (około 6-7 minut w zależności od wielkości) jaja z Suflidowa; po całym lub połówce na każdą porcję

Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy marchewkę, pietruszkę i całą cebulkę. Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie na maśle przesmażamy (około 3 minut) umyty i posiekany szczaw.
Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy szczaw (nigdy wcześniej, bo kwas zawarty w szczawiu sprawi, że ziemniaki się nie ugotują). Gotujemy jeszcze około 7 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną oraz jajkiem.


Related Posts

Kącik kulinarny

Jajecznica na maśle

Składniki: 8 jaj żółteZnatury, 5 g masła, sól, 2 łyżki szczypiorku. Szczypiorek umyć i pokroić. Wbić jajka do miski i wymieszać. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać masło, następnie wrzucić jajka. Na wolnym ogniu smażyć Read more…

Kącik kulinarny

Ajerkoniak

Składniki: 0,25 litra śmietany 12-18% 250 ml spirytusu 2 całe jaja żółteZnatury 8 żółtek jaj żółteZnatury ¾ szklanki cukru 2 cukry waniliowe ½ litra wysoko procentowego mleka (od 3,2%) Przygotowanie: Całe jaja oraz żółtka wbijamy Read more…

Kącik kulinarny

Sernik  Adama

Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 5 żółtek jajek żółteZnatury ½ szklanki cukru Masa serowa: 2 pudełka po 450g sera 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru pudru Read more…