Jajo - produkt idealny
Najlepsze źródło aminokwasów, szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych – jajo to bez wątpienia doskonały produkt spożywczy, który w przyrodzie nie ma sobie równych.
Naukowcy nie mają wątpliwości, że aby w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu na wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania,
spokojnie moglibyśmy jeść tylko jaja. Ze względu na swój idealny skład jajo uznaje się za żywność leczniczą. Dzięki zawartym w jaju substancjom o wysokiej aktywności biologicznej (m.in. immunoglobuliny) coraz chętniej wykorzystywane jest również w kosmetyce.
Co znajdziesz w jajku?
Skorupka jaj
Jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu i fosforu oraz wielu składników mineralnych tj. cynk, krzemień, selen. Można je wykorzystać do nawożenia roślin zarówno doniczkowych jak i ogrodowych.
Żółtko jaja
Zawarta w nim lecytyna, cholina, ksantofile i immunoglobuliny odżywają komórki, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zdrowe oczy i działają przeciwzapalnie.
Białko kurze
Białko jaja kurzego uznane zostało przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasów, dzięki czemu nazywane jest białkiem wzorcowym, pożądanym przez sportowców. Jest to również bogate źródło witamin z grupy B (głównie B2). W przeciwieństwie do żółtka białko jaja praktycznie nie zawiera tłuszczu.