Creme brulee
Ponad godzinę
6 porcji
Łatwy
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki, min. 30%
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 1 laska wanilii
- cukier trzcinowy do karmelizacji
Krok 1
Śmietankę podgrzewamy z cukrem i nasionami wanilii. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.
Krok 2
W misce miksujemy żółtka, ale nie na puszystą masę, i dolewamy cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę.
Krok 3
Przelewamy do kokilek i pieczemy w temp. 100 st. C przez około 50 minut. Krem powinien być ścięty.
Krok 4
Po ostygnięciu schładzamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
Krok 5
Gotowy deser posypujemy cukrem trzcinowym, by powstała równomierna warstwa. Opalamy palnikiem - cukier roztopi się i powstanie charakterystyczna skorupa.
Krok 6
Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego!