Koko & Cooking

Creme brulee

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Creme brulee

Zegarek.svg (694 b) Ponad godzinę

ludek.svg (807 b) 6 porcji

ptak.svg (1 KB) Łatwy 

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki, min. 30%
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • cukier trzcinowy do karmelizacji
Creme brulee

Krok 1 

Śmietankę podgrzewamy z cukrem i nasionami wanilii. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.

Krok 2

W misce miksujemy żółtka, ale nie na puszystą masę, i dolewamy cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę.

Krok 3 

Przelewamy do kokilek i pieczemy w temp. 100 st. C przez około 50 minut. Krem powinien być ścięty.

Krok 4 

Po ostygnięciu schładzamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).

Krok 5 

Gotowy deser posypujemy cukrem trzcinowym, by powstała równomierna warstwa. Opalamy palnikiem - cukier roztopi się i powstanie charakterystyczna skorupa.

Krok 6

Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.