Domowe pączki
90 minut
30 sztuk
Trudne
Składniki :
- 1 kg mąki
- 15 żółtek żółtychZnatury
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 6 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 kieliszki spirytusu (jeden do ciasta, drugi do smażenia)
- 0,5 l mleka
- olej i smalec do smażenia (najlepiej w proporcji pół na pół)
KROK 1
Przygotowanie zaczynu.
W 1 szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 2-3 łyżeczkami cukru. Posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
KROK 2
Przygotowanie ciasta.
Żółtko ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Roztapiamy masło (ma być ciepłe, nie gorące), mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, mleko (podgrzane), 1 kieliszek spirytusu, kogel – mogel i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 3
Gotowe ciasto nadziewamy ulubioną konfiturą i formujemy w dłoniach na kształt kuli. Pączki przed smażeniem powinny wyrosnąć jeszcze około 15 minut.
Krok 4
Smażenie.
Do dużego garnka wlewamy olej i roztopiony smalec (w proporcji pół na pół). Następnie dodajemy kieliszek spirytusu i rozgrzewamy. Na nagrzany olej należy kłaść tylko kilka pączków, aby swobodnie pływały. Smażymy po obu stronach na wolnym ogniu. Dekorujemy według uznania cukrem pudrem lub lukrem.
SMACZNEGO!