Malinowa fantazja
6 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek żółtychZnatury
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- ok 500 - 600 g malin (mogą być również inne ulubione owoce)
- 2 galaretki malinowe (lub inne - pasujące do wybranych owoców)
- ok. 350 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe do posypania
Krok 1
Pieczenie biszkoptu.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 30- 35 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
KROK 2
W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 3
Biszkop przekrawamy na pół (a jeśli wyrośnie większy nawet na 3 części). Jedną część pozostawiamy na blasze i wykładamy na niej maliny. Gdy galaretka będzie już tężejąca rozprowadzamy ją po owocach i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Lekko dociskając i wstawiamy do lodówki.
KROK 4
W misce ubijamy serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem.Ubitą masę śmietanową rozprowadzamy po biszkopcie. *
KROK 5
Na koniec wierzch ciasta oprószamy wiórkami kokosowymi lub kawałkami czekolady i odsatwiamy do lodówki.
* Pierwszy biszkopt moża przełożyć również tak, by jego połowę pokrywały maliny zalane galaretką, a drugą połowę masa śmietanowa (cienka warstwa). Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynność. Na wierzch znów masa śmietanowa i posypujemy wiórkami.
SMACZNEGO!