Koko & Cooking

Farbowanie jaj

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Farbowanie jaj

Barwienie jaj wielkanocnych bez użycia chemii, wcale nie jest takie trudne. Składniki, którą są nam do tego potrzebe, często mamy pod ręką. Wystarczy garnek, ocet, sól i naturalny barwnik, który na co dzień znajduje się w prawie każdej kuchni.

Kolor zielony

Na dno garnka ułóż zielone liście (świeżego szpinaku, herbaty zielonej lub natki pietruszki), zalej wodą i zagotuj. Do gotującego się wywaru dodaj jaja i gotuj na twardo. Jeśli chcesz uzyskać piękny, intensywny kolor najlepiej pozostaw jaja w barwniku na całą noc.

Kolor niebieski 

Jaja ugotuj na twardo. Połowę główki czerwonej kapusty poszatkuj i ugotuj w 1 litrze wody. Następnie odcedź kapustę, a do gorącego wywaru dodaj 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego, a następnie zanurz w nim jaja. Pozostaw, aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (najlepiej na całą noc).

Kolor żółty

Ugotuj jaja na twardo. Do niedużego naczynia wlej 1,5 litra wrzątku i dodaj 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego. Zanurz jaja w roztworze i zostaw, aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego.

Kolor różowy

Ugotuj jaja na twardo w soku z buraków z dodatkiem 3 łyżek soli i 3 łyżek octu spirytusowego.

Kolor czerwony

Łupiny z ok. 1 kg czerwonej cebuli gotuj przez ok. 20 minut w 1 litrze wody. Odcedź, a do zabarwionej wody dodaj 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego. W tak przygotowanym roztworze ugotuj umyte jaja, aż do uzyskania oczekiwanego koloru czerwonego (przez ok. 15-25 minut).

Farbowanie jaj

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.