Farbowanie jaj
Barwienie jaj wielkanocnych bez użycia chemii, wcale nie jest takie trudne. Składniki, którą są nam do tego potrzebe, często mamy pod ręką. Wystarczy garnek, ocet, sól i naturalny barwnik, który na co dzień znajduje się w prawie każdej kuchni.
Kolor zielony
Na dno garnka ułóż zielone liście (świeżego szpinaku, herbaty zielonej lub natki pietruszki), zalej wodą i zagotuj. Do gotującego się wywaru dodaj jaja i gotuj na twardo. Jeśli chcesz uzyskać piękny, intensywny kolor najlepiej pozostaw jaja w barwniku na całą noc.
Kolor niebieski
Jaja ugotuj na twardo. Połowę główki czerwonej kapusty poszatkuj i ugotuj w 1 litrze wody. Następnie odcedź kapustę, a do gorącego wywaru dodaj 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego, a następnie zanurz w nim jaja. Pozostaw, aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (najlepiej na całą noc).
Kolor żółty
Ugotuj jaja na twardo. Do niedużego naczynia wlej 1,5 litra wrzątku i dodaj 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego. Zanurz jaja w roztworze i zostaw, aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego.
Kolor różowy
Ugotuj jaja na twardo w soku z buraków z dodatkiem 3 łyżek soli i 3 łyżek octu spirytusowego.
Kolor czerwony
Łupiny z ok. 1 kg czerwonej cebuli gotuj przez ok. 20 minut w 1 litrze wody. Odcedź, a do zabarwionej wody dodaj 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego. W tak przygotowanym roztworze ugotuj umyte jaja, aż do uzyskania oczekiwanego koloru czerwonego (przez ok. 15-25 minut).