Wielkanocny śledź pod pierzynką
60 minut
8-10 porcji
Łatwy
Składniki:
- 0,5 kg - 0,6 kg śledzia ( à la matjas)
- 1 średnia cebula
- Majonez
- 3 średnie ziemniaki
- 3-4 szt. marchewki
- 6 jaj żółtychZnatury
KROK 1
Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w wodzie (co godzinę polecamy wymieniać wodę), odsączyć i pokroić w grubą kostkę. Kawałki śledzia ułożyć na dnie naczynia, w którym będziemy podawać sałatkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na śledziu. Na całej powierzchni rozsmarować łyżkę majonezu.
KROK 2
Jako kolejne dwie warstwy ułożyć: ugotowane ziemniaki i marchew (starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę). Doprawić solą, pieprzem i posmarować łyżką majonezu.
KROK 3
Ugotować jaja na twardo. Poczekać aż ostygną. Oddzielić żółtka od białek. Na wierzch sałatki dodać najpierw starte białko, a następnie żółtko. Sałatkę udekorować posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!