Babka szafranowa
90 minut
8-10 porcji
Średni
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 lub 6 jaj żółtychZnatury
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu (przygotować wyciąg: zalać łyżką wrzątku na około 3 h)
KROK 1
Masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie stopniowo dodawać żółtka jaj, dalej ucierając ciasto. Do powstałej masy dodawać, również stopniowo, mąkę pszenną, ziemniaczaną (kolejność nie ma znaczenia) i cukier waniliowy.
KROK 2
Na koniec dodać proszek do pieczenia i wyciąg z szafranu (bez nitek). Do ciasta dodać ubitą z białek i 1/2 szklanki cukru pianę i delikatnie wymieszać całość.
KROK 3
Piec w 180 st. przez około 45-50 minut (termoobieg).
Forma na babkę z kominem o średnicy 23 cm.
SMACZNEGO!