Croissanty domowe
180 minut
12 sztuk
Trudne
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka (lekko podgrzanego)
- 15-20 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajo żółteZnatury (plus 1 jajo do posmarowania)
- 180 g masła (30g o temperaturze pokojowej i 150g schłodzone)
KROK 1
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g masła. Ciasto zagnieść (mikserem). Gdy będzie elastyczne, przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać dalej ręcznie. Uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką lub natłuszczonej lekko masłem, przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do momentu wyrośnięcia.
KROK 2
W tym czasie 150 g schłodzonego masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem, spłaszczyć, uformować kwadrat na grubości ok. 1 cm i wstawić do lodówki na 20 minut.
KROK 3
Wyrośnięte już ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować tak, aby było ok. 2 razy większe niż uformowane w kwadrat masło.
KROK 4
Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować (najlepiej w jednym kierunku) na duży prostokąt . Następnie złożyć jak jak list. Lekko rozwałkować i zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić do lodówki na pół godziny.
KROK 5
Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć w folię, położyć na desce i wstawić na 30 minut do lodówki.
KROK 6
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 8 mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Trójkąty zwinąć od podstawy w rogaliki.
KROK 7
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je wodą, aby nie obeschły i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut. Następnie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika.
KROK 8
Piec ok. 25- 30 minut do momentu zarumienienia.
SMACZNEGO!