Zupa z młodych buraczków z jajkiem
30 minut
4 porcje
Łatwy
Składniki:
- pęczek młodych buraków
- pęczek młodej włoszczyzny
- 1 łyżka oleju
- jaja żółteZnatury (ok. 4 szt.)
- sól i ipieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- śmietana lub jogurt naturalny 100 g
KROK 1
Włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce oleju. Następnie wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, posól odrobinę i ugotuj wywar.
*(Wywar można przygotować również z surowych warzyw – a następnie pokroić je i dodać do zupy).
KROK 2
Buraki obierz, pokrój w kostkę i również podsmaż, a następnie dodaj do wywaru. Gotuj przez około 15 minut.
KROK 3
Liście i łodygi botwiny oczyść, posiekaj drobno i dodaj do buraczanego wywaru. Gotuj przez kilka 5 minut, a na koniec przypraw do smaku. Gotową zupę zapraw śmietaną albo jogurtem (pamiętaj, aby zahartować go łyżką gorącej zupy).
Danie podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
SMACZNEGO!