Domowe jagodniki
2 godz.
14-16 porcji
Średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 2 żółtka jaj żółteZnatury
- 50-100 g cukru
- 30 dag drożdży świeżych
- szczypta soli
- 80 g miękkiego masła (podzielonego na kawałki)
- 300-500 g jagód
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
KROK 1
Przygotowanie zaczynu: lekko ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 3-4 kopiastymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut).
KROK 2
Resztę mąki, cukier, sól, żółtka i masło wrzucić do miski, dodać gotowy zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 3
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, uformować wałek i podzielić go na około 14-16 równych części.
KROK 4
Przygotować nadzienie z jagód: umyć, osuszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i skrobi ziemniaczanej.
KROK 5
Każdy kawałek ciasta uformować na kulkę, spłaszczyć na dłoni, nałożyć jagody i zlepić brzegi. Uformować na kształt bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp.
KROK 6
Odstawić jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia.
KROK 7
Bułeczki piec w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez około 15-20 minut.
KROK 8
Udekorować według uznania: lukrem, cukrem pudrem lub kruszonką.
SMACZNEGO!