Koko & Cooking

Klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą

Zegarek.svg (694 b) Powyżej 1 godz.

ludek.svg (807 b) ok. 6 porcji 

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki:

  • 4-6 szt. jaj żółtychZnatury
  • 2-3 szt. kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 4-5 szt. kiełbasy białej
  • 3-4 łyżki suszonego majeranku 
  • 3 szt. suszonego liścia laurowego 
  • zakwas na żur (gotowy lub własnej roboty)
  • 1-2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 2 litry gorącej wody
  • około 6 szt. ziemniaków (opcjonalnie)
Klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą

KROK 1

Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na pół.

KROK 2

Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub w paski i smażymy do mocnego zarumienienia.

KROK 3

Wlewamy zakwas na żur do garnka. Dodajemy jajka oraz kiełbasy.

KROK 4 

(opcjonalnie - jeśli nie dodajemy do żurku ziemniaków krok ten należy pominąć)

Około 6 szt. średniej wielkości ziemniaków obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy do zupy. 

KROK 5

Do żurku dodajemy liście laurowe, doprawiamy majerankiem i tartym chrzanem. Gotujemy wodę i dolewamy około 2 litrów, aby rozcieńczyć zakwas. Całość gotujemy jeszcze  przez około godzinę, doprawiając do smaku.

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.