Klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą
Powyżej 1 godz.
ok. 6 porcji
Średni
Składniki:
- 4-6 szt. jaj żółtychZnatury
- 2-3 szt. kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 4-5 szt. kiełbasy białej
- 3-4 łyżki suszonego majeranku
- 3 szt. suszonego liścia laurowego
- zakwas na żur (gotowy lub własnej roboty)
- 1-2 łyżeczki chrzanu tartego
- 2 litry gorącej wody
- około 6 szt. ziemniaków (opcjonalnie)
KROK 1
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na pół.
KROK 2
Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub w paski i smażymy do mocnego zarumienienia.
KROK 3
Wlewamy zakwas na żur do garnka. Dodajemy jajka oraz kiełbasy.
KROK 4
(opcjonalnie - jeśli nie dodajemy do żurku ziemniaków krok ten należy pominąć)
Około 6 szt. średniej wielkości ziemniaków obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy do zupy.
KROK 5
Do żurku dodajemy liście laurowe, doprawiamy majerankiem i tartym chrzanem. Gotujemy wodę i dolewamy około 2 litrów, aby rozcieńczyć zakwas. Całość gotujemy jeszcze przez około godzinę, doprawiając do smaku.
SMACZNEGO!