Tarta z musem dyniowym
Powyżej 1 h
8 porcji
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
- 120 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajo żółteZnatury
- 2 łyżki mleka
Mus dyniowy:
- około 0,5 kg dyni
- około 0,5 l mleka (3,2 %)
- 200 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
- 2 jaja żółteZnatury
- przyprawa korzenna (opcjonalnie)
KROK 1
Przygotowanie ciasta kruchego.
Suche składniki przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i ugniatać do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać rozbełtane jajo oraz mleko i zagnieść ponownie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty, nakłuć widelcem i odstawić na kolejne 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować mus.
KROK 2
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać mlekiem, dodać cukier oraz cukier waniliowy (lub laskę wanilii). Gotować na małym ogniu do miękkości. Zdjąć z ognia, składniki zmiksować i odstawić do wystudzenia.
KROK 3
Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą jaś i piec w 180 st. przez 15 min. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejny kwadrans. Pozostawić do ostudzenia.
KROK 4
Do całkowicie wystudzonej masy dodać dwa roztrzepane jaja oraz mleko. Opcjonalnie, do zaostrzenia smaku, można doprawić przyprawą korzenną. Wszystko razem zmiksować. Wylać na upieczone ciasto i całość piec w 160 st. około 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić i pozostawić w lodówce - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
Przepis wzorowany na podsatwie receptury Jamiego Oliviera