Rogale a`la marcińskie
Powyżej 1 godz.
15 porcji
Średni
Składniki:
Ciasto
- 1 jajo żółteZnatury
- 350 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 20 g drożdży
- 80 g cukru
- 200 g masła
Nadzienie
- 1/2 szklanki białego maku
- 100 g marcepana
- 2 łyżki miodu
- 1 białko jaja
Do tego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder i woda (do wykonania lukru)
- migdały, orzechy do dekoracji
KROK 1
Połowę mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz cukru i czekamy, do momentu aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie gotujemy biały mak – przez około pół godziny.
KROK 2
Gdy zaczyn jest gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, cukier oraz jajo i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut, aż lekko urośnie. Dodajemy połowę masła w niewielkich kawałkach i miksujemy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. (pod przykryciem, w ciepłym miejscu).
KROK 3
Ugotowany mak odcedzamy, studzimy i mielimy. Dodajemy do niego marcepan, ubitą pianę z białka i miód.
KROK 4
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy. Na połowę układamy kawałki masła, ciasto składamy i czynność powtarzamy. Z płatów ciasta wycinamy trójkąty o równych ramionach. Następnie wykładamy je masą makową i zwijamy rogale.
KROK 5
Rogale układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy ok. 15 - 20 minut (termoobieg). Po wystudzeniu smarujemy lukrem i dekorujemy.
SMACZNEGO!