Krem z pieczonej dyni
100 minut
4 porcje
Łatwe
Składniki:
- 1 średnia dynia Hokkaido (1,5 – 2 kg)
- buIion warzywny lub rosołowy ( około 250-300 ml)
- 35 dag boczku wędzonego parzonego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- śmietana do zagęszczenia
- pestki dyni
- 1 jajko żółteZnatury
Krok 1
Średnią dynię Hokkaido wydrążyć z miąższu i pestek, pokroić w plastry, skropić oliwą, posypać solą i podpiec w piekarniku do zarumienienia (około 40-60 min. w 180 st.).
Krok 2
Gdy dynia się piecze, na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę.
Krok 3
Po wyjęciu z piekarnika dynię należy ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i razem z podsmażonym boczkiem i cebulą zblendować na gładką masę. Całość podlać gorącym bulionem i zagotować.
Krok 4
Gotową zupę krem doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem do smaku.
Zagęścić kwaśną śmietaną lub kremówką (według uznania).
Krok 5
Podawać z prażonymi pestkami dyni i z jakiem sadzonym.
Smacznego!
Przepis nadesłała Pani Małgorzata z Bełchatowa.
Zdjęcie: SUFLIDOWO