Koko & Cooking

Orzechowiec

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Orzechowiec

Zegarek.svg (694 b) 90 minut

ludek.svg (807 b) 10-12 porcji

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki:

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie, jeśli chcesz kakaowy smak biszkoptu)   

Na nadzienie z orzechami:

  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych (można użyć mieszanki)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%   

Na bitą śmietanę:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Orzechowiec

KROK 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia (i kakao, jeśli używasz) i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut, aż biszkopt będzie złocisty i suchy. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.

KROK 2

Orzechy posiekaj lub zmiel na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzej cukier na złoty karmel.
Dodaj miód i mieszaj, aż się połączy. Wlej śmietankę i gotuj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.              Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

KROK 3

Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno. Biszkopt przekrój na pół, aby uzyskać dwie warstwy. Na dolnej warstwie rozłóż równomiernie przygotowane nadzienie z orzechami. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Udekoruj płynną czekoladą (opcjonalnie).

KROK 4

Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.