Pieczona dynia z jajkiem i chipsami z boczku
60 minut
2 osoby
Łatwy
Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa
- 2 jaja żółteZnatury
- kilkanaście plastrów boczku
- przyprawy (sól, pieprz, ulubione zioła)
- oliwa
KROK 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
KROK 2
Dynię przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżką gniazda nasienne i lekko je ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki.
KROK 3
Ułóż połówki dyni na blasze, skrop oliwą oraz posyp szczyptą soli i pieprzu. Obok dyni rozłóż plastry boczku.
Piecz dynię przez ok. godzinę. Chipsy z boczku będą gotowe wcześniej, więc wymij jej, aby się nie spaliły.
KROK 4
Ostrożnie wybij jajka do miseczki. Uważaj, by żółtka się nie rozlały. Wyjmij dynię, a w miejsce po gniazdach nasiennych wlej jajka.
Włóż dynię z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut albo nieco krócej, jeśli chcesz, aby żółtko było płynne.
SMACZNEGO!