Puszysty sernik bez spodu
Powyżej 1 godziny
6-10 osób
Średni
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (dobrze zmielonego lub z wiaderka)
- 200 g cukru
- 4 jaja żółteZnatury
- 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 budyń waniliowy (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- Skórka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)
KROK 1
Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra-dół). Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm – wysmaruj ją masłem i oprósz mąką ziemniaczaną lub wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2
W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
Dodawaj stopnoowo jaja, miksując na niskich obrotach (nie napowietrzaj masy za bardzo).
Wlej roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) oraz startą skórkę z cytryny.
KROK 3
Przelej masę serową do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch ciasta.
Sernik piecz przez około 60-70 minut. Po upieczeniu jego środekmoże być lekko „galaretowaty”, ale zastygnie podczas studzenia.
KROK 4
Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik w środku na około kwadrans.
Następnie wyjmij go i studź w temperaturze pokojowej. Gdy całkowicie ostygnie, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!