Koko & Cooking

Puszysty sernik bez spodu

Strona główna / Koko & Cooking / Koko & Cooking / Puszysty sernik bez spodu

Zegarek.svg (694 b) Powyżej 1 godziny

ludek.svg (807 b) 6-10 osób

ptak.svg (1 KB) Średni

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (dobrze zmielonego lub z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 4 jaja żółteZnatury
  • 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 budyń waniliowy  (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Skórka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)
Puszysty sernik bez spodu

KROK 1

Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra-dół). Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm – wysmaruj ją masłem i oprósz mąką ziemniaczaną lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2 

W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
Dodawaj stopnoowo jaja, miksując na niskich obrotach (nie napowietrzaj masy za bardzo).
Wlej roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) oraz startą skórkę z cytryny.

KROK 3

Przelej masę serową do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch ciasta.
Sernik piecz przez około 60-70 minut. Po upieczeniu jego środekmoże być lekko „galaretowaty”, ale  zastygnie podczas studzenia.

KROK 4

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik w środku na około kwadrans.
Następnie wyjmij go i studź w temperaturze pokojowej. Gdy całkowicie ostygnie, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!

Zobacz również:

Nasza strona używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. × Przeczytaj więcej o cookies

Pliki cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez system teleinformatyczny Administratora (cookies własne). Na stronie stosowane są wyłącznie cookies własne. Niektóre używane przez Administratora pliki cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Pamiętaj, że możesz zmienić ustawienia plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej a także o możliwości usunięcia plików cookies. Zmiana ustawień plików cookies może negatywnie wpłynąć na sposób korzystania ze Strony.

Logi serwera

Informuję, że dane zapisane w logach serwera (przede wszystkim IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz), na którym Strona jest utrzymywana, nie są przez Administratora kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji.