
Zupa krem z białych warzyw z grzankami i jajem
40 minut
4 porcje
Łatwy
Składniki:
- 1 porcja białych warzyw (np. kalafior, seler, pietruszka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól, pieprz do smaku
- Jajka (po jednym na porcję)
- Grzanki

KROK 1
Pokrój cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie na złoty kolor.
KROK 2
Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Smaż przez 5 minut, mieszając.
KROK 3
Zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut, aż warzywa zmiękną.
KROK 4
Zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
KROK 5
Ugotuj jajko na półmiękko.
KROK 6
Nałóż gorącą zupę do miseczki, połóż na wierzchu jajko na półmiękko i delikatnie je przekrój, by żółtko pięknie rozpłynęło się po zupie. Dodaj kilka grzanek i gotowe.
SMACZNEGO!