Pasztet z gęsiny
3 godziny
Powyżej 5 porcji
Średni
Składniki:
- 1 gęś
- 20 - 30 dag wątróbki z kurczaka lub gęsi
- 2 jaja żółteZnatury
- 1 łyżka soli
- 1 gałązka rozmarynu i tymianku
- szczypta pieprzu
- gałka muszkatałowa
- 1 czerstwa bułka
- warzywa do wywaru: marchew, seler, por
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- smalec do podsmażenia
KROK 1
Gęś umyć, osuszyć i przed gotowaniem podzielić na części. Aby wywar nie był zbyt tłusty można zdjąć także skórę. Zalać zimną wodą, dodać warzywa, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, doprawić i gotować do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości.
KROK 2
W międzyczasie na patelni podsmażyć wątróbki z posiekaną cebulą. Zostawić do ostudzenia.
KROK 3
Gdy wywar będzie już gotowy, poczekać aż wystygnie. Następnie obrać mięso i zmielić razem z warzywami, dodać podsmażoną wątróbkę, doprawić do smaku, dodać odciśniętą bułkę i jaja; dolać odrobinę wywaru i wymieszać. Masa nie powinna być zbyt gęsta.
KROK 4
Pasztet wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec około 1,5 ha w 170-180 st.
Smacznego!