Egg nog - zimowy koktajl z jaj i mleka
25 minut
4 porcje
Łatwy
Składniki:
- 2 jaja żółteZnatury
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatałowej
- cynamon
- laska wanilii przekrojona na pół lub ekstrakt z wanillii (1/2 łyżeczki)
- 100-120 ml rumu, brandy (opcjonalnie)
KROK 1
Jaja wbijamy do misy i ucieramy z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
KROK 2
W rondelku podgrzewamy mleko z gałką muszkatałową, cynamonem i wanilią. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
KROK 3
Cały czas ubijając jajka, dodajemy stopniowo ciepłe mleko. Potem miksujemy jeszcze chwilę i całość przelewamy z powrotem do rondelka.
KROK 4
Podgrzewamy ponownie prawie do zagotowania. Jeśli przygotowujemy wersję alkoholową, dodajemy brandy lub rum i dokładnie mieszamy.
Koktajl można podawać na gorąco lub - zwłaszcza tę wersję z alkoholem - po ostudzeniu.
SMACZNEGO!